Menu 

Trav-Sverige: Kor är vardagen för travets bragdkvinna

En bragdkvinna i travsporten. Jessica Lindgren från Skellefteå jobbar heltid i en ladugård för att kunna hålla på med sin stora hobby. Foto: Mikael Wikner
En bragdkvinna i travsporten. Jessica Lindgren från Skellefteå jobbar heltid i en ladugård för att kunna hålla på med sin stora hobby.
Foto: Mikael Wikner

SKELLEFTEÅ. Ladugårdstjänst med korna morgon och kväll.
Hästarna på dagen.
Travamatören Jessica Lindgren från Skellefteå jobbar hårt för att kunna hålla på med det hon älskar.
I augusti kom belöningen för allt slit då hon och stallets stjärna Bodbäckssiv vann klassiska Derbystoet i Östersund tillsammans.

Varje vardagsmorgon klockan 04.30 ringer väckarklockan hemma hos 38-åriga Jessica Lindgren i Kågedalen, strax norr om Skellefteå.
En timme senare är hon på jobbet.
Hon jobbar med att mjölka kor hos en storbonde nära hemmet. 185 kor i lösdrift hinns med tillsammans med en medhjälpare.
Sedan hem till hästarna vid nio. Efter körning och stalltjänst under dagen – sju hästar ska tas om hand – är det dags för kvällspasset i ladugården som tar slut vid åttatiden på kvällen.
– Runt elva går jag ut till hästarna en sista gång och sedan är det god natt. Men jag jobbar bara en av fyra helger, så det finns tid att åka ut lite och tävla. Det är hästar jag vill hålla på med egentligen och visst vore det drömmen att åtminstone kunna gå ner till halvtid, säger 38-åriga Jessica Lindgren som bor i byn Kågemarken tillsammans med sambo och två barn.
Det yr lite snö på lägdorna utanför Skellefteå den här dagen i slutet av oktober när vi åker för att träffa Jessica på jobbet.
Donna Summer spelas på en av reklamradiokanalerna när vi svänger av E4:an. En klassisk låt som skulle kunna vara temat på dagens intervju: ”She works hard for the money”.
Intervjupersonen är nämligen av den åsikten att det gäller att ligga i, och gör det också. Det finns liksom inget annat. Hon vill ha hela stallet fullt med hästar. Inte vill hon ta hjälp av någon heller…såvida det inte är absolut nödvändigt.

Sivan drog in 450 000
En fredag i början av augusti gav hobbyn väldigt bra avkastning. Bodbäckssiv, ett av landets bästa fyraåriga kallblodsston, svarade för ett bragdartat lopp på Östersundstravet och slog de norska storfavoriterna. Stoderbyt hör till unghästklassikerna och belöningen blev hela 450 000 kronor.
– Tänk om alla mina hästar vore lika bra som Sivan! Det var verkligen en upplevelse med allt folket och man märkte ju att publiken tyckte det var extra roligt när en sån som jag gick och vann, säger Jessica Lindgren.
Amatören från Skellefteå blev historisk på kuppen den där sommarkvällen i Östersund som den första kvinnan någonsin att vinna ett klassiskt unghästlopp på kallblodssidan.
Inte många damer slår den här bragdkvinnan i varmblodsvärlden heller. Styrkan och det som gör henne unik på de här höjderna i sporten är att hon inte bara tränar utan också kör sina hästar i loppen.

Åkrädd – kör själv
Vi har fått en vägbeskrivningen till ladugården som stämmer precis. ”Håll utkik efter en vit liten hästlastbil parkerad vid en av ingångarna till den stora ladugården. Där är det bara att gå in”.
En omisskännlig doft av hö och koskit kommer i näsan. Sommarlov och barndom för många. Vardag för Jessica som jobbat i ladugårdar i hela sitt vuxna liv.
Att köra traktor är det roligaste med yrket berättar hon. Varje sommar rattar hon in höet själv till sina hästar. Vidare är hon förstechaufför till familjebilen och kör alltid hästtransporten när hon och sambon ska åka på trav.
Eftersom Bodbäckssiv tillhör eliten blir resorna ofta långa till tävlingarna. I snitt har det handlat om resor på 75 mil tur och retur nu när stallets stjärna inte har lopp hemma på Skelleftetravet.
Men att lägga sig och sova efter loppen och låta någon annan köra hem? Sällan.
– Jag är åkrädd! Så är det faktiskt. Min dotter Felicia fyller snart 18 och nu är det det där med att övningsköra för körkortet. Du kan tänka dig hur det kommer att kännas, säger hon med ett kvillrande skratt.

Sivan mot eliten
Bodbäckssiv, eller Sivan som hon kallas, blev tvåa i det senaste loppet som kördes på Umåker. Jessica stötte då på äldre ston med sin stjärna och andraplatsen kändes som en seger.
– Det var nog det bästa lopp hon gjort. Hon gick 1.25,5 över medeldistans och fick gå på ensam i tredjespår 700 kvar på en småskitig bana i oktober…jag hade inte förväntat mig en sådan tid redan nu. Med lite klaff ska hon kunna förbättra sig med någon sekund i sommar. Ja, hon är bra!
Det är kallblod som gäller för Jessica. Hon tycker att rasen är trevlig och att hästarna är mera personliga än varmbloden. Men någon mer som Bodbäckssiv kommer hon inte att få igen tror hon. Unghästarna i stallet kommer att få svårt att nå upp till samma höjder.
Kanske kan Sivan bli ett av landets bästa ston även som äldre och hävda sig mot hingstarna? Då är det ofta lopp i V75 som gäller. Men eftersom Jessica inte kört tillräckligt många lopp i karriären är hon inte kvalificerad att köra i elitserien.
– Jag funderar på att bojkotta! Om man kört hästen i alla starter den gjort i livet tycker jag att jag ska få köra i V75. En häst som jag äger och tränar och har kört i lopp hela hennes liv. Men så är det inte. Jag ska kolla om jag kan få dispens. Annars kanske jag väljer andra lopp i första hand, om det finns att välja på alltså.
Hon tar inte gärna hjälp utan vill arbeta efter eget huvud. Att kliva åt sidan och låta Jorma Kontio eller någon av de andra toppkuskarna köra när det är som roligast? Nej, det är inte Jessica Lindgrens stil.
Mikael Wikner, Kanal 75Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt