Menu 

Svensk seger i årets Kallblodskriterium på Dannero

Efter de fina uttagningsloppen stod det klart att årets upplaga av Svenskt Kallblodskriterium på förhand skulle bli det rent sportsligt sett bästa någonsin. Om detta var nog de flesta överens, och lika överens var väl de också de flesta om att favoriten Voje Spik skulle bli mycket svårslagen. Utom Elling och kretsen runt den orutinerade treåringen. Där var siktet inställt på seger. Och så blev det!

Voje Spik lyckades hålla ledningen från innerspåret, delvis hjälpt av att främsta motbudet Tin Tveiten kastade sig i en våldsam startgalopp. Voje Spik öppnade första 500 på 26,0 och fick sedan dämpa till 1,30 för varvet. Utvändigt om ledaren harvade hela vägen Norheim Faksen som fullföljde urstarkt och faktiskt slog favoriten till slut. Elling inledde från bakspår och hamnade i perfekta andra par ytter. Körande Magnus Jakobsson kunde bida sin tid och vänta med attacken tills man svängde in på upploppet. Ingen kunde svara speedige Elling som visade neråt 1,23 sista femhundringen och kom hem på storfina 2,7/2140a – i sitt livs fjärde start!Förstapriset hela 25.000 kronor och det var naturligtvis härliga glädjescener från vinnarcirkeln efter loppet.

Elling var startklar tidigt men sinkades sedan av skadeproblem och debuterade därför inte förrän så sent som 26 juli. Vann då direkt på 28,4/1660 och tränaren Håkan Åslund har svarat för en svettig prestation som satt hästen i ett så glimrande skick på så kort tid.

Hans Petter Tholfsen ”bara” trea med Voje Spik alltså, men som vikarie (för skadade Ulf Ohlsson) bakom Eldsiri blev det pott i Kriteriestoet. Tholfsen körde på säkerhet från början och intog en position i tredje ytter. Varvet från avancerade man fram snett utvändigt om ledande Horgen Bente och det blev säkert till slut på 29,1/2140a och med 125.000 kr till vinnaren. Jan-Olov Persson tränar. Horgen Bente höll till andraplatsen före en positiv Edelstjärna.


Fin sport

Mängder av fina sportsliga prestationer denna högklassiga dag. Summering i korthet;
Favoriten Campbell Ås gjorde bort sig för tredje gången i följd i det inledande 2-åringsloppet. Segern till hela vägen ledande Veams Donk som övertygade stort med Kaj Widell i vagnen.
Hemmahästen Mel Odin (Micael Melander) fick lite revansch för den uteblivna kriteriebiljetten när man dödensvann Kallblodsklassikerns bonuslopp. Mel Odin var inte fullt körbar heller denna gång och det blev en galopp på vägen, skickligt understödd av kusken blev segern ändå rätt så säker till slut.

Bo Eklöf tog en V65-dubbel. Släppte ledningen med Sebastian Palema till en för dagen hetsig Harpos Billythekid. Upp utvändigt om denne 800 kvar och sedan bara bäst i Höga Kusten Priset med 50.000 i förstapris. Avrundade sedan streckspelet genom seger med starka O.F.Sara Esclans i ett försök ingående i Diamantstoet med 100.000 till vinnaren. Stoet hängde ute i tredjespår mest hela slutrundan men avgjorde till synes enkelt sista biten. Maggan S.E. åter mycket bra som tvåa från dödens.


Energy Sign har stått på tur en längre tid och nu spräckte man äntligen nollan i segerkolumnen. Det treåriga stoet ägs och tränas av Lena Fritz och kördes av Stefan Edin som serverade hästen en fin resa. Detta i Olle ellingssons Minneslopp med 30.000 i förstapris.

Det kördes också ett rikstotolopp (Klass II) som vanns av favoriten On The Top efter ledning från start till mål. 100.000 in på kontot och körande Bo Landgren lämnade klartecken på Ivarsqvick i segerintervjun. Och Bosse hade klart för sig. Fine fyraåringen Ivarsqvick har hela tiden gjort det bra mot de allra bästa i kullen men var ännu segerlös. Övertog nu ledningen i tidigt skede och vann enkelt ett STC-lopp med 40.000 till vinnaren.
Järvsöviking och Eld Kevin sågs sedan i ännu en publikfriande duell. Precis som i den föregående fighten i östersund blev det Eld Kevin och Jan Norberg som avgick med segern. Ryggade värste konkurrenten hela resan och spurtade förbi inne på upploppet. Hela 75.000 i förstapris i STC:s Femåringsstjärna.


I ytterligare ett STC-lopp för kallblodiga ston med 40.000 till vinnaren kom dagens tredje hemmaseger. Terra har mycket hög kapacitet men åttaåringen har bara gjort 12 starter. Mycket bra som tvåa i comebacken senast och här var det aldrig något snack om saken. Övertog ledningen varvet från mål och snyggt undan inne på slutrakan med välkörande Ingvar Nyberg i vagnen.
Leva Loppan och Håkan Skoglund avslutade den fina kriteriedagen vid spetsseger i ett p21-lopp.

Bert-Ola Månsson
Arena DanneroKommentarer är avstängda.

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt