Menu 

Kallblodens avelsvärdering i nygammal tappning

Foto: Maria Holmén, Kanal 75
Foto: Maria Holmén, Kanal 75

 

Med detta nya upplägg utnyttjar vi de båda jämtländska anläggningarna optimalt samtidigt som vi får en förträfflig koppling till rekrytering till travsporten och aveln genom att vi involverar och engagerar alla ungdomar på Wångens utbildningar. Wången kommer dessutom att vara öppet för allmänheten under avelsvärderingsdagarna så alla intresserade kan få möjlighet att se travsportens egna fantastiska utbildningsanläggning.

– Vi knyter ihop ”historiesäcken” kryddad med ungdom och framtid genom att återigen förlägga avelsvärderingen på den anrika hingstanstalten och premieringsplatsen Wången andra veckan i oktober, säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson.

– Vi är väldigt glada över att ha fått detta förtroende från Svensk Travsport. Vi på travsportens riksanläggning har utmärkta förutsättningar med travbana, rid- och körhall och värdshus och dessutom våra elever och personal som gör att avelsvärderingen kan knytas till våra utbildningar, konstaterar Wångens VD Johan Sundberg.

Jan Quicklund, travbanechef på Östersund, är också nöjd med det nya upplägget.
– Genom en flytt av själva avelsvärderingen till Wången kan vi på Östersundstravet fokusera på de travtävlingar som genomförs i anslutning till avelsvärderingen och det känns roligt med en naturlig samverkan mellan Östersundstravet och Wången, säger han.

Bollnäs står värd 2016

Beslut är även taget om värdskap för avelsvärderingen 2016, då det blir Bollnästravet som tar över stafettpinnen.

– Hälsingland utgör numera kallblodens starkaste fäste och Bollnästravets a- och b-tränare har väldigt många kallblod i träning. De är ett mycket stort och viktigt inslag i vår tävlingsverksamhet med bland annat flera stora kallblodslopp som Prinsessan Madeleines Pokal, Jon Olssons Minne, Fyraåringarnas Vandringspris och Hälsinge Hambo–Hambo Stinta, berättar Elisabeth Johansson, marknadsansvarig på Bollnästravet.

Rekryterings- och breddperspektivet kommer även här att bli ett tydligt inslag via Bollnästravets projekt Kompetenscentrum Häst och dess nätverk. Dessutom kommer eleverna på kommunens naturbruks- och hästgymnasier att engageras i arrangemanget.

– Det känns väldigt roligt att via avelsvärderingen bidra till att ta tillvara och utveckla det engagemang som finns för kallblodstravet och aveln, konstaterar Christina Olsson.

Efter dessa två år kommer Svensk Travsport att göra en utvärdering till grund för beslut om vart avelsvärderingen av kallblodiga hingstar ska förläggas i framtiden.

Therese Bornfalk BerglundSkriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt