Menu 

Halv miljon i Kallblodskriteriet

Idag har ATG och Svensk Travsport informerat om att man delar ut hela 55 nya miljoner till travsportens aktiva nästa år. Det handlar om en rejäl satsning, en ökning med över sex procent. Det blir 31 miljoner i prispengar, elva miljoner till premieloppen och 13 miljoner till uppfödarna.

– Spelet på hästar i Sverige går mot ett nytt omsättningsrekord på över 12,7 miljarder och det möjliggör den här viktiga satsningen. ATG’s spelmodell gewr de aktiva inom travsporten cirka 925 miljoner kronor nästa år, säger ATG’s VD Remy Nilson i ett pressmeddelande.

Vi vill vara tydliga och betona att de nya 55 miljonerna går direkt till de aktiva. Varenda krona går till hästägare och uppfödare. Det behövs positiva signaler i travsporten och det här är definitivt en sådan, kommenterar Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.

I korthet innebär satsningen att elva miljoner riktas till premielopp och redan 2011 höjs förstapriset i samtliga Breeders Crown-finaler från 700.000 kr till en miljon. Kraftfulla förbättringar görs för stona och i samtliga lopp upp till 25.000 kr i förstapris införs breda prisskalor, vilket t ex innebär att det i alla lopp med 15 startande blir prispengar till de åtta främst placerade hästarna. Det blir rejäla höjningar i flera större lopp och uppfödarna ges en förbättrad situation i form av extra bonus vid kval före halvårsskiftet även för varmbloden.

Kallblodssporten prioriteras med bl a en ökning av antalet lopp från 975 till 1000 och man gör en storsatsning på Kriteriet och Derbyt (Östersund). Förstaprisen höjs ordentligt från 250.000 kr till 500.000 kr i Kriteriet och från 400.000 kr till en halv miljon i Derbyt. Även stofinalerna höjs och får förstapris på en kvarts miljon.
Svenskt Kallblodskriterium körs på Dannero och det är med glada tongångar man mottar detta besked.

– Härligt, tycker Lars-Åke Ericsson som är travsällskapets ordförande.
– Vi har verkligen kämpat för att man från centralt håll skall stötta dessa så viktiga lopp för kallblodssporten. Det känns som en jackpot och den här satsningen visar verkligen att kallblodens roll i svensk travsport stärks. Hela paketet ger oss en stark framtidstro, för Dannero och svensk kallbkodssport konstaterar han.

Banans sportchef B-O Månsson erkänner att det stundtals känts lite motigt de senaste åren men att detta ger ny energi.
– Absolut. Vi har ju tappat ett antal tävlingsdagar och nästa år har vi t ex inte V75. Men det här var en välkommen julklapp. Kallblodskriteriet var ju redan tidigare vårt största lopp med 250.000 till vinnaren. Nu blir det en halv miljon och det har faktiskt aldrig körts ett större lopp för rasen någonsin. Nu sätter vi Kriteriet och Derbyt på storloppskartan och den fortsatta satsningen på stona är troligen helt nödvändig för kallblodssportens överlevnad, påpekar han.
– Nu känns det dessutom som att vi på allvar kan påstå att vi har tre riktigt stora dagar på Dannero nästa år. Midnattstravet firar 50-årsjubileum, V64-dagen kan bli en härlig publikfest i semestermånaden juli och jag lovar att vi kommer bjuda på en riktig kallblodsmanifestation tredje söndagen i augusti!Kommentarer är avstängda.

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt