Menu 

Derby 2016

bwgullis2.jpg
B.W. Gullis                                                                                                    Foto: Kanal75

Det svenska kallblodsderbyt på Östersundstravet blev på nytt en norsk historia. I Derbystoet däremot gick den svenska flaggan i topp efter loppet med 450 000 kronor i förstapris. Bollnästränaren Thomas Lönn (till vänster om hästen) och storloppsspecialisten Örjan Kihlström (till höger om hästen) vann en kallblodsklassiker för första gången. Hästen som gjorde det – andrahandfavoriten B.W.Gullis (bilden) – var bara bäst den här onsdagskvällen.

V86 gästspelade i Jämtland på onsdagskvällen med unghästklassikerna Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet på programmet. I de fyraåriga stonas uppgörelse triumferade Bollnästränaren Thomas Lönn med loppets andrahandsfavorit B.W.Gullis. Till sin hjälp tog han en av världens bästa kuskar Örjan Kihlström, med rötterna i Bollnäs. Segern i Hugo Åbergs Memorial med Propulsion följdes alltså upp med Derbystoet kvällen efter.

– Ja, helt otroligt vilka hästar jag får köra. Det är fantastiskt vad det flyter på just nu, sa Kihlström.

En överlägsen Gullis

Aase var brakfavorit i Derbystoet – men norskan fungerade inte alls för Öystein Tjomsland. Loppet artade sig i stället till en uppvisning av B.W.Gullis som anförde varje meter av loppet. Öystein Tjomsland var på väg att avancera flera gånger med Aase men den norska storfavoriten fungerade helt enkelt inte och slutade trea.

Kretsen kring B.W.Gullis behöver emellertid inte be om ursäkt. Som den Bollnästränade hästen såg ut den här kvällen är det mycket som talar för att det skulle ha blivit seger även om favoriten stått på fyra friska. Över upploppet körde Örjan Kihlström undan med några säkerhetslängder och det såg ut att finnas gott om krafter sparade på tiden 1.28,5 över 2140 meter.

– Hon har en fantastisk teknik och rör sig väldigt lätt, sa segerkusken.

Ägaren och uppfödaren Birger Wallström i Älvsjö stimmade i vinnarcirkeln. Hästens skötare Emil Eriksson fick ett extra omnämnde av Thomas Lönn.

– Vi fick in henne i slutet av december och har laddat för det här loppet i ett halvår. Hon hade lite bekymmer med ett gaffelband som den tidigare tränaren Robert Skoglund hade börjat behandla. Så vi körde igång direkt. Det har blivit mycket långsam tryckvagn. Emil har suttit mycket ute i snön och frusit i vinter.

mjolnerherules3.jpg
Mjölner Herkules                                                                                                   Foto: Kanal75

 

Tredje derbysegern för Mjölneröd

Svenskt Kallblodsderby med 700 000 kronor till vinnaren gick återigen till Norge. Jan Roar Mjölneröd har vunnit loppet två gånger tidigare (2013 med Hellin Faxen och 2009 med Särpefanten). På onsdagen blev det full pott med överraskningen Mjölner Herkules – en häst den norske tränaren både äger och har fött upp.

– Jag har vunnit derbyt här ett par gånger förut men den här segern är nog den största i karriären, sa Jan Roar Mjölneröd, som vann loppet från ledningen.

Det blev dramatik i starten då jättefavoriten Galileo och betrodde Tangen Loke galopperade. Geir Flåten körde omgående ikapp med Galileo som svarade för ett heroiskt lopp utvändigt ledaren.

– Jag såg att de galopperade, men jag hade bestämt mig för att vara med från start. Vi måste ju köra i trav – så är det ju. Sista 500 kändes han väldigt pigg och då var jag mest orolig för att inte släppa ut konkurrenten i ryggen på oss. Han kändes väldigt bra.

Lite svenskt blev det ändå i loppet. Örjan Kihlström gästkuskade bakom Ängsrappen som spurtade in som trea. Tvåa slutade Myllkärrs Sune som fick 350 000 kronor för ett mycket gott dagsverke. Eskilstunatränaren Lise-Lotte Nyström tränar och maken Pierre satt bakom Myllkärrs Sune.

Mikael Wikner, Kanal 75
Svensk TravsportSkriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt