Menu 

Landsfinalen 2018

Helgen den 3-4:e november var det dags för Sleipners Landsfinal för 2-åriga kallblodstravare. Lokalavdelningen Jämtland/Härjedalen stod åter värd för arrangemanget, som förlagts på Wången i samband med avelsvärderingen för kallblod.

För att kvalificera in till Landsfinalen krävdes att 2-åringarna, på någon av unghästvisningarna runt om i landet tidigare i år, uppnått 79 poäng eller mer.

Karen Kvåle från Sleipner Bergsåker presenterade, liksom ifjol, ett mycket snyggt och proffsigt program. I detta gick att hitta 18 stycken 2-åriga kallblodstravare, som under dessa två dagar både skulle utföra ett travprov, samt exteriörbedömas i ring. Efter några strykningar så slutade det med att 14 hästar synades i sömmarna av de norska domarna Olav Stormorken och Kjartan Aglen.

Lördagseftermiddagen ägnades åt travprov. Hästarna fördelades i sex heat och bedömdes i tre punkter, där varje punkt kunde ge max 10 poäng;

 • Reglerbarhet
 • Rytm
 • Speed

Deltagarna, både hästar och kuskar, skötte sig exemplariskt. Och man kan konstatera att vi går ett spännande 2019 till mötes, då vi förhoppningsvis kommer att få se flera av dessa fina ekipage på banorna under nästa år.

Efter att travproven var avklarade bjöds det in till V75-pub på Wångens Wärdshus, med efterföljande Landsfinalmiddag, där vi umgicks, deltagare, arrangörer och sponsorer. Wärdshuset hade dukat upp en mycket god filébuffé. Konferencier B-O Månsson skötte snacket under kvällen, och i vanlig ordning bjöds det på många historier och mycket skratt. Han intervjuade även alla deltagare och sponsorer.

På söndagen var det dags för visning i ring, där hästarna bedömdes i följande tre punkter, där varje punkt kunde ge max 10 poäng;

 • Rastyp/könstyp
 • Helhet exteriör/allmäntillstånd
 • Hanterbarhet/temperament

Vid lunchtid var det då tid för domare och funktionärer att sätta sig ned för att räkna ihop poängen för de båda dagarnas aktiviteter. Det resulterade i att stall Jan-Ove Olsen tog storslam, då de kom hit med ett sto och en hingst, och bägge blev klassvinnare! Stort grattis till kretsarna kring Björli Fröya och Bonus Diamant!

Pris för bästa visare gick till Emelie Nordin, som visade sin egen Trollbackens Otur.

Förutom prispengar till de tre främsta i respektive klass, så delades fina hederspriser ut. Bla. så skänkte Medelpads Hästavelsförening två fina lädergrimmor till klassvinnarna. Bo Torstemo skänkte tavlor till Best In Show och Bästa Visare.

På plats under helgen var också Susanne Jonsson från Häststam, som fotade alla hästar både för vagn och hand. Jim Salomonsson var speaker under söndagen, och Ulla Wänseth skötte protokollskrivandet.

Sleipner J/H vill rikta ett stort tack till deltagare, domare, funktionärer, sponsorer, Wången, samt B-O Månsson, fantastiskt kul har vi haft denna helg!

 

Resultat stoklass (maxpoäng 60);

 1. Björli Fröya, 54 p
 2. Tyralill, 53 p
 3. Diesel Flicka, 51,5 p

 

Resultat hingstklass (maxpoäng 60);

 1. Bonus Diamant, 56 p BEST IN SHOW samt pris för bästa travprov
 2. Kalmar, 53,5 p
 3. Nationalisten, 51 p

 

Bästa Visare: Emelie Nordin

 

Best In Show: Bonus Diamant

 

Invändigt: Bonus Diamant, Jan-Ove Olsen. Utvändigt: Pyssel, Niklas Torstemo

 

Domare fr v: Kjartan Aglen och Olav Stormorken


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt