Menu 

Centaur

Centaur 1
Centaur (e. Eivin u. Centina) var 1930-talets stora kallblodsstjärna. Han blev den förste i rasen som travade under 1.40 och innehade/sänkte det svenska rekordet flera gånger. Två gånger segrade han i SM (1934, 1935) och två gånger vann han Kallblodslandskampen (1935, 1937). Han sprang in för den tiden imponerande 60 382 SEK och noterade rekordet 1.36,8. Av hans 150 starter slutade 72 med seger.

Centaur föddes på gården Wij i Idenors socken söder om Hudiksvall 1924. Uppfödare, ägare och körsven var Ivar Lundin. Under sin uppväxttid drabbades han av flera olyckor. Den värsta skedde när han var två månader gammal då han gick på bete med sin mor och blev beskjuten av några skolpojkar. Kulan trängde in i vänstra bogen några centimeter från hjärtat och han fick bäras in i stallet. Såret läkte dock, och kulan blev kvar inne i kroppen men han fick märkligt nog aldrig några men av missödet.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt