Fakse

 

Fakse 1Fakse (e. Järvsöfaks u. Eiva E.) utnämndes inofficiellt till Järvsöfaks kronprins efter att ha vunnit på V75 och slagit hästar som Mörtvedt Jerkeld och Åsajerven i Lars Laumbs löp på Bjerke. Han inledde som treåring med tre segrar på nio starter och avancerade snabbt upp i högsta klassen. 2007 vann han Jacob Meyers Pokal på Bjerke på nya löpningsrekordet 1.24,9 över distansen 2140 meter med bilstart och

2009 höll överraskande undan för sin far i dennes sista start på Hagmyren 2009. Även om han aldrig nådde faderns nivå blev han ändå ett konkurrenskraftigt bidrag i de kallblodiga snabbloppen.

Fakse tränades, förutom några sejourer i Norge, av Jan-Olov Persson. Han var uppfödd av Elisabet Ekebjörk, Ramvik och hade under sin karriär flera ägare. Slutacit blev 31 segrar på 179 starter, rekordet 1.20,5ak och en prissumma på 2 869 769 SEK.

Ingen av Fakses för närvarande 42 svenskregistrerade avkommor har nått upp till elitnivå. Mofaksan är hittills den vinstrikaste med 936 361 SEK. Inte heller i Norge, där han tjänstgjort några säsonger, har det ännu blivit någon succé även om han producerat några halvmiljonärer. Han verkade i aveln under 2015 på Hagängegård i Harmånger genom naturlig betäckning.

Modern Eiva E. Gjorde 119 starter varav 15 slutade med vinst. Av hennes tio avkommor förblev fem ostartade. Efter Fakse har Jahn E., Elda E. och Eivin varit de mest framgångsrika på svensk sida.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt