Finans

Finans

Finans inledde sin tävlingskarriär som fyraåring 2008 med en seger på sju försök och inte heller femåringssäsongen gav några löften om framtida succéer. Utvecklingen gick dock sakta framåt med gedigna insatser år efter år och avslutades med åtta segrar på elva starter säsongen 2001.

Finans (e. Lapp Nils u. Lygna Fina e. Alm Svarten) var uppfödd av Rune Kampen, Toböl och ägdes av Haaken Helgestad, Skreia. Tor Wollebaek var den som skötte tömmarna i de flesta av hästens starter, men även Gunnar Austevoll, Andre H. Stensen och ytterligare några satt bakom hästen. Han nådde rekordet 1.24,2k och sprang in 1 182 024 NOK. Hans främsta segrar togs i Dubbelcupens final 2004, Svensk-Norska loppet på Romme 2005 och Prix des Pays Nordiques på Vincennes 2006.

Fadern Lapp Nils behöver väl ingen närmare presentation i egenskap av Sveriges bästa häst under flera år. Modern Lygna Fina var en ypperlig tävlingsindivid som tjänade 915 663 NOK på endast 20 starter. Hon blev ”Elitavelshoppe” med flera fina avkommer snäppet under Finans kapacitetsmässigt.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt