Åsajerven

Åsajerven

När Åsajerven (e. Järvsöfaks u. Sindy Vinter) gjorde sin sista start i mars 2014 som tvåa efter dottern Lannem Silje på lokalbanan Årbogen i Gudbrandsdalen var det en av Norges stora förgrundsfigurer inom kallblodssporten under 2000-talet som lade skorna på hyllan. Dessvärre kämpade han med gaffelbandsskador under senare delen av sin karriär, vilket medförde att han inte kunde göra sig själv rättvisa.

Åsajerven tillhörde toppen i sin årgång redan från starten som treåring tills han blev skadad tidigt år 2013. Hans karriär omfattar storloppstriumfer som Kriteriet, Lars Laumbs Minneslopp, Jacob Meyers Pokallöp och Nordisk Elitkamp, och han är en av de få som besegrat Järvsöfaks under dennes storhetstid. 2009 var Åsajervens klart bästa säsong. Då vann han tio av 16 lopp och tjänade drygt två miljoner NOK. Jag minns särskilt när han satte hela den nordiska eliten på plats med en hejdunrande avslutning på Sundbyholm.

Eskilstuna Nordisk Elitkamp 2009

Totalt sparang han in c:a 5,9 miljoner och travade som snabbast 1.20,5ak. Uppfödare och ägare till hästen var Ola Martin Aasen, Dombås och han kördes av Tor Wollebaek.

I aveln har Åsajerven redan ingett respekt med avkommor som Moe Svarten, Myr Faksen, Ulsrud Tea och inte minst jättelöftet Lannem Silje. Modern Sindy Vinter har förutom Åsajerven lämnat Åsaulven 29,8m/203 500 NOK och Åsajenta 28,1ak/ 470 750 NOK av fem hittills startande avkommor.

/ Erik Widén

En kommentar till “Åsajerven”
  1. Speedigaste kallblodet jag har skådat, när jag hade förmånen att se honom vinna V75 Bergsåker 2009 tror jag det var, som skjuten ur en kanon flög han förbi pappan Järvsöfaks som kastade sig i galopp. Har nu själv en 1-årigt sto med Åsajärven som morfar, som jag hoppas mycket på.

Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt