Menu 

Torden Knut

Torden Knut

Torden Knut (e. Alm Svarten u. Torden Tove e. Tordenstjern) föddes 1987 hos Reidun och Asbjörn Grönsås i Gjövik och ägdes av Reidar Jacobsen & Jorun Isaksen, Harstad, senare av Einar K Brunland, Ludvika. I Norge erkänt skicklige Kjell Håkonsen managerade honom under största delen av hans karriär, men han tränades en tid även av Åke Svanstedt och Anders Lundin.

Torden Knut startade 12 gånger som treåring varav tio slutade med seger, bl a i Nils A Skjolds Äreslöp. I Kriteriet slutade han trea efter Lyngna Fina och Buaas Stjerna. Som fyraåring blev det åtta segrar på 12 starter med segern i Norskt Travderby som kronan på verket, men som äldre mäktade han inte riktigt med att fullfölja sin lovande karrär även om han emellanåt stod för några habila insatser i högsta klassen. Facit blev 26 segrar på 137 starter, rekordet 1.26,3ak och 992 910 SEK insprunget.

Trots goda vitsord vid premieringen blev Torden Knut ingen hit i aveln. Av hans 60-tal avkommor i Norge fanns många ostartade och de enda som nådde över 200 000 NOK i prissumma var Julianne, Piril, Fjölner och Stål Thor. 14 avkommor såg  dagens ljus i Sverige. Mest tjänade Sand Tove, 29,7m/199 250 SEK.

Torden Tove fick 12 avkommor med Torden Knut som den klart bäste. Sex av dem förblev ostartade. Vinstrikast blev Torden Sjur med 183 100 SEK.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt