Moe Odin

Moe Odin

Moe Odin (e. Elding u. Moe Vilja e. Lyngsvarten) är Norges tveklöst bästa häst under 2000-talet och den klara tvåan i rasen efter Järvsöfaks. Haninleddesomtreåringmedtio rakasegrarochdominerade fullständigti sitt hemlandmed segrar i alla större lopp. Jag fick uppleva en av hans största prestationer när han lyckades speeda ner Järvsöfaks i Elitkampen på Solvalla 2007. På ålderns höst tävlade han även med framgång i monté (8 starter, 3 segrar, 3 andraplaceringar). Han gjorde sin sista start i Drammen den 17 december 2011.

Ägare och uppfödare till Moe Odin var Tor-Martin Moe, Sunderbru och han kördes i de flesta av sina starter av Asbjörn Mehla. Totalt gjorde han 205 starter av vilka 160 slutade med seger. Rekordet noterades till 1.19,3ak och prissumman slutade på 10 020 332 NOK.

Som avelshingst fortsatte karriären på ett lysande sätt och hans namn kommer fortsättningsvis att flitigt figurera i egenskap av far till en mängd framgångsrika travare. Bara i Sverige har till dags datum 218 avkommor registrerats. Bland sönerna kan nämnas Moe Brage, Teko Odin och Tangen Scott bara för att ta några exempel.

Modern Moe Vilja har hittills 12 avkommor med Moe Svarten som den vinstrikaste efter Moe Odin.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt