Menu 

Jonsa

Jonsa

Jonsa (e. Skarphedin u. Toralita e. Tormon) var ett av 70-talets bästa nordsvenska ston. Med sin trogne följselagare Jan-Ivan Eriksson i vagnen vann hon Jämtländskt uppfödningslopp 1972 och blev favorit i Kallblodsderbyt året därpå. Tillsammans med Sjungarjäntan och Sonilla hade hon dominerat sin årskull, men när Sonilla inte var anmäld till loppet blev det en batalj mellan de övriga två där Jonsa ledde från start till mål sedan Sjungarjäntan lagt för mycket kraft i fyra omstarter.

Jonsa, uppfödd och ägd av Viktor Jonsson i Järpen, vann även Midnattspokalen på Dannero och tjänade 281 180 SEK. Hennes rekord blev 1.26,8k. Hon fick endast tre avkommor med Jon X. (e. Ministegg) som den vinstrikaste.

Fadern Skarphedin var en populär hingst vid denna tidpunkt med 397 avkommor av vilka Jonsa blev den klart främste. Modern Toralita, som var ostartad, fick inte mindre än 16 avkommor, vilka alla kom till start! Flera av dem blev hyggliga hästar, men ingen i klass med Jonsa.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt