Glup

Glup

På norska betyder glup smart, intelligent, medan ordet i vårt land är beteckningen för en tidvis vattenfylld sänka med underjordiska till- och utlopp. Huruvida travaren Glup (e. Pilmin u. Glunta e. Granvar) var klok är svårare att fastställa, men hans insatser på travbanan går inte att ta ifrån honom.

Hans ägare, amatören Ole L. Engan, som även körde honom vid många tillfällen, blev rikskändis när han med trönderstoet Kruksa (69 segrar) vann historiens första V6-lopp på Bjerke 1982. Han fortsatte med den svarte hingsten Glup, vilken tävlade flitigt från 1984 till 1993, även om det bara blev sju starter de sista tre åren.

På Glups meritlista kan man inkludera följande lopp: Kriteriet 84, Th. Gjölstads Minnelöp 84 Kongepokalen 85 och Hestieierkanna på Leangen 89. Hans insatser stiger i värde om man tar hänsyn till att Alm Svartens tävlingsperiod infaller samtidigt. De var nämligen födda samma år. Glup tjänade 717 350 NOK och noterade rekordet 1.24,8ak.

Modern Glunta tillhör de bättre i norsk avel. Förutom ovan nämnda Glup och Kruska finns bland hennes nio avkommor Brodd 25,7ak/513 002 NOK.

Hög startfrekvens var kännetecknande för Glups avkommor, men deras insatser på travbanorna låg vanligtvis på en medelmåttig nivå. Tom Glup höjer sig över mängden med drygt en miljon insprunget, men även Fevold Dollar och Glupvara tävlade förtjänstfullt.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt