Menu 

Greivin

Greivin

Greivin (e. Greitind u. Solpava e. Pavin) var uppfödd av Lim Olle Danielsson, i Malung, men köptes när han var en månad av Ove Johansson i Buddbyn 1970.

Hans sex starter som treåring resulterade i lika många segrar, den största i Årjängs Stora Treåringspris. Redan i maj satte han nytt svenskt rekord med 1.39,4.

Som fyraåring rankades han som årgångens bäste tillsammans med Mjösbest, vilken slog honom i Kallblodsderbyt. På Torpgärdan (numera Peabtravet) sänkte han först svenska rekordet för fyraåringar till 1.31,3 och senare på Hagmyren till 1.30,5, bägge gångerna med Gustaf Hallén vid tömmarna.

Svensk-Norska Loppet 1975

Greivin höll sin höga klass även som äldre trots att han emellanåt var skadedrabbad. Jon Olssons Minneslopp, Solos lopp, Östersunds Stora Pris och flera rikstotosegrar kom att tillhöra meritlistan. Totalt sprang han in 361 125 SEK och noterade rekordet 1.26,9k. 65 av hans 185 framträdanden slutade med seger. Ett minneslopp körs varje år på Peabtravet till hästens ära. Bilden från Svensk-Norska loppet på Romme 1975 ger en bild av Greivins kapacitet när han var som bäst.

Som avelshingst fick Greivin 392 avkommor med Lovin, Greihard, Tellus K. och Maxman som de kanske mest namnkunniga. Solpava lämnade elva avkommor av vilka nio kom till start. Förutom Greivin nådde ingen av de övriga snabbloppsnivå.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt