Skaffer Brunen

Skaffer BrunenSkaffer Brunen (e. Alm Hellin u. Eldrappa e. Rappfot) föddes 1997 hos Olav och Einar Hauge, Indre Arna Norge, men importerades redan som ettåring till Sverige där han i tur och ordning kom att ägas av Stall Ådalsliden, Örjan Sjödin m fl, och Hälsinge Trav AB. Tränade gjorde Micael Melander, Gunnar Melander och slutligen Jan-Olov Persson.

Hästen inledde sin tävlingskarriär på ett lysande sätt med segrar i kriteriet och Hambotest i Bollnäs samt tredjeplatser i Norskt Travkriterium och Biris uppfödningslopp. Han tjänade redan som treåring 722 303 SEK och noterade rekordet 1.29,0am (svenskt rekord för utlandsfödda 3-åringar). Som äldre förmådde han dock inte följa upp sina unghästprestationer även om han emellanåt höll sig framme i några större uppgörelser. Slutfacit blev en vinstsumma på 1 745 760 SEK och rekordet 1.22,3ak.

Lix Mollyn

I aveln har han trots sin litenhet (mankhöjd 1.49) lyckats relativt bra med avkommor som Lix Mollyn, Bodbäcksmunter, Gräft Berra och den i skrivande stund pånyttfödde Ekke Ålj.

Fadern Alm Hellin noterade rekordet  1.22,9a och var en duglig tävlingshäst. I hans ojämna produktion hittar man inga travare av stjärnstatus. Modern Eldrappa var en god tävlingshäst som tog rekordet 1.28,7 och tjänade 179 900 NOK. Hon är helsyster till ingen mindre än Elding och har i aveln fyra startande avkommer med Skaffer Brunen som den klart främste.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt