Menu 

Steggsy

Steggsy

Erik Johansson, Smedjebacken, och hans söner Olle och Willy är namn som svårligen kan förbigås när det gäller svenskt kallblodstrav. Pero, Rustibuss, Steggsy, Stexi, Fixglada, Tryggson, Brostegga, Brostjerna, Lundbest och Granar är några av de travare som familjen haft i sin vård.

Steggsy (e. Stegg u. Primsy e. Primer) angavs som mörkbrun i travprogrammen, men hade ljusa inslag i hårremmen som påminde om vad norrmännen betecknar som borket. Hon var uppfödd av Erik Johansson och hamnade så småningom i Värmland hos Gunnar Fredriksson för vilken hon firade en del triumfer, men lika ofta galopperade bort sig.

Senare blev hon satt i träning hos en av Norges mest betydelsefulla hästkarlar, Trygve Diskerud, och han vann tack vare hennes segrar championatet  i Årjäng som den förste utlänning att uppnå denna utmärkelse.

1970 vann Steggsy Erik Perssons Memorial i Årjäng med Willy Johansson i sulkyn och hon gick även till topps i Svensk-Norska Loppet på Romme och Jon Olssons Minne i Bollnäs. I Kallblodslandskampen 1968 slutade hon tvåa efter Aabyvinna.

Hon segrade i 94 av sina 317 starter, noterade rekordet 1.29,1k och tjänade 245 195 SEK.

Steggsy fick inga föl, men modern Primsy var en klar plusvariant i aveln med avkommor som Brimsgutten, Primson och Aspekt.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt