Menu 

Kinge Stjernen

Kinge Stjernen

Kinge Stjernen (e. Jahn Sjur u. Grans Frökna e. Grans Bausen) verkade en tid i svensk avel, bland annat hos Hans Gleisner utanför Karlstad, utan att lämna några större bestående spår efter sig. Lina Lill, Kinge Bläsen och Doxin är några av hans avkommor. Hans mankhöjd var blygsamma 1,48. Jag hade själv en avkomma efter honom som endast mätte 1.45, men ändå hävdade sig hyfsat på tävlingsbanan.

Kinge Stjernen var favorit i Kriteriet 1978 och låg länge placerad utvändigt om ledande Alm Rigel. Efter ett varv började han dock vingla och gick på huvudet invid staketet. Han vaknade dock till liv, men blev naturligtvis struken när loppet kördes om. (Loppet vanns av Norheim Piril sedan Alm Rigel felat bort sig).

Kinge Stjernen

 

Hästen vann senare Th Gjölstads Minneslopp och var trea i Derbyt, men mäktade inte ta upp kampen med de allra främsta. Han noterade rekordet 1.27,2m och tjänade 201 514 NOK.

ModernGrans Frökna blev det första miljonstoet i norsk kallblodsavel och först i Skandinavien med fem avkommor under 1.30. Hennes avkommor tjänade över 2,3 milj. norska kr. med Terne Tu och Kinge Tor som de framgångsrikaste.

Jahn Sjur

Om fadern, avelsmatadoren Jahn Sjur, skulle kunna skrivas åtskilliga A4-sidor, men jag nöjer mig med en bild.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt