Svintul

Svintul

Östersundstränare Karl Halvarsson har haft många fina travare i sin vård såsom Mumlan, Ångstagutt, Mosäter och inte minst Svintul. Den sistnämnde kämpade under 90-talet mot snabbloppsrävar som Lasso, Verner, Stellbarr och Svinten, varför segerskörden när det gällde de allra största loppen blev tämligen mager. Icke desto mindre segrade han Midnattspokalen på Dannero 1991 och i Sleipners Elitlopp på Hagmyren 1994 (tvåa i samma lopp året före). Gedigna insatser gjorde han i SM 1994 där han slutade tvåa efter Lasso och i Centaurs lopp 1992 där han fick se sig slagen av Svinten men klart slog trean Lasso. Han slutade även tvåa i Solos lopp på Åby (Verner vann).

Uppfödare till Svintul var Henning Bergström, Delsbo och han ägdes av Bertil & Anders Andersson. 251 starter blev det under karriären och 29 av dem slutade med seger. Han travade som snabbast 1.23,3ak och tjänade 1 588 760 SEK. Karl Halvarsson satt i vagnen vid de flesta av hästens starter.

Fadern Svintul lämnade flera goda travare som Svinten och Kalle Dox. Modern Lilltula (e. Årnsethbläsen) fick åtta avkommor varav fyra kom till start. Framgångsrikast efter Svintul blev Minitul 27,9ak/217 100 SEK.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt