Alm Rau Jo

Alm Rau Jo

Alm Rau Jo var en ren undantagshäst, tillika en av de största unghästtalanger som skådats på norska travbanor. Han gjorde blott 25 starter (som 2-, 3- och 4-åring) och förlorade endast i en av dessa innan han tragiskt avled efter en tarmoperation. Hans sista framträdande skedde på Drammens Travbana den 12 mars 2002 då han med Jomar Blekkan i sulkyn vann på 1.27,4 över 2 140 meter.

Alm Rau Jo segrade i såväl norskt- som svenskt kallblodskriterium och var innehavare av det svenska rekordet för treåriga utländska hingstar och valacker med 1.28,0. Hans snabbaste kilometertid blev 1.26,2 och prissumman slutade på 2.080.962 NOK. På Leangen har man instiftat ett minneslopp som bär hästens namn. Alm Rau Jo vann själv loppet, vilket då hette Leangen Grand Prix.

Alm Rau Jo (e.Rigel Jo u.Bleikli Terna e.AlmSvarten) var uppfödd av Knut Alm Jären (Alm Svartens husse) och ägdes av Jon A.Högstad, Gröa. Modern Bleikli Terna (u. Edel) – ägd av Knut Alm – var en toppstammad märr som vann 12 av sina 70 starter, noterade 1.28,4k och tjänade 210 649 NOK. Hon har förutom Alm Rau Jo lämnat Alm Tara 24,5ak/532 744 NOK och Alm Viktor 22,8ak/792 709 NOK.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt