Finstadmort

Finstadmort

Startsnabb, speedig men ofta alltför gåvillig och till och med oregerlig är de egenskaper man förknippar med Finstadmort. Några kanske minns när Stig H Johansson på Solvalla en elitloppshelg tvingades utgå med hingsten, efter att han dragit iväg i halvsken direkt efter start.

Hästens humör gjorde således att han ofta fick se sig passerad mot sluttampen i de största loppen efter att ha misshushållat med krafterna. I Elitkampen 1986 ledde han i det längsta, men fick se sig slagen av dåtidens suverän, Alm Svarten. En tredjeplats blev det i Jacob Meyers pokallöp och andraplatser i Foruspokalen, Gaute Gudmestads Äreslöp och Th Egnells Memorial,

Elitkampen 1986

Finstadmort kunde dock lägga beslag på en del halvstora lopp såsom Agderpokalen (Sörlandet), Arnt Haakestad Minneløp (Jarlsberg), Påskepokalen (Momarken) och Anders Andöls Äreslöp (Leangen).

Uppfödare till Finstadmort var Karin Sauge-Turid Margrethe Aanerud, Aurskog och ägare Olaf Johansen, Notodden. Han gjorde 259 starter av vilka 51 slutade med vinst och sprang in 1 138 919 NOK. Rekord: 1.23,5ak.

Elitkampen 1986

Martin Hoel är väl den körsven som främst förknippas med hästen även om Odd Storetvedt satt i sulkyn under senare delen av hästens karriär. Martin avled tragiskt 2008 efter att ha fallit ur vagnen under en träningsrunda hemma på gården. Han hade i sin vård flera kända kallblodshästar såsom Dally Prinsen, Vinvard och Prins Vinter och tränade även Spikeld en period. Hans största seger kom i Kriteriet 1968 med Slogum Tora.

Finstadmort (e. Ingmar u. Finstadpila e. Jahn Piril) blev ingen toppbeskällare, men lämnade en del goda hästar såsom unghäststjärnan Alta, Finstad Lars, Alf Jonssons duktige Terning och miljonären Pronto. Finstadpila fick 10 avkommor. Sju kom till start. Ingen dock av Finstadmorts kaliber.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt