Pilmingutt

Pilmingutt
Pilmingutt gjorde sin debut den 6 februari 1983 – som åttaåring! I sulkyn satt de första åren hästens uppfödare och ägare, Ole Helgestad, men senare kom han i långa perioder att tävla och verka i svensk avel hos Ingvar Hyllsjö. Utvecklingen kan kännetecknas av en långsamt stigande kurva som slutade med att hästen etablerade sig i elitskiktet med bland annat förstaplatser i Norskt Kallblodsmästerskap och Mjölkloppet (2 ggr) samt en tredje- och två andraplatser i Kallblodslandskampen.
2 363 409 NOK hamnade till slut på Pilmingutts konto och som snabbast noterade han 1.23,7ak.

Pilmingutt (e. Pilmin u. Raufly e. Årnseth Rauen) blev i motsats till sin far inget stjärnskott i aveln. Hans enda miljonär blev vad jag kunnat utröna Minpil (1 556 349 NOK). Bea, Pajagutt och Minpil är några andra relativt kända namn i Norge medan Quia Express, Lill Gutt, Östby Pilen och Sätergutt får utgöra exempel på hyggliga avkommor som han producerat i vårt land.

Raufly var själv en nyttig tävlingshäst med ett rekord på 32,4k och intjänade 100 550 NOK. Hon fick sex avkommor. Fyra kom till start, men ingen av de övriga tillnärmelsevis av Pilmingutts kapacitet

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt