Jahn Piril

Jahn Piril

Jahn Piril inledde sin karriär hos Kjell Håkonsen, vilken kanske är den norske tränare i modern tid som tagit fram flest elithästar, Rex Rodney och Spikeld för att nämna ett par. För honom vann hästen bland annat Gaute Gudmestads Äreslöp på Forus 1966. Jahn Piril kom senare att dominera kallblodssporten under flera år i händerna på en annan av Norges främsta hästkarlar, Karsten Buer. Bland hans segrar kan nämnas St. Hallvard pokalen i Drammen (2 ggr), Östfoldpokalen på Momarken (4 ggr), Jacob Meyers Pokalløp, Lars Laumbs Äreslöp och Svensk-Norska Loppet på Romme (2 ggr). Dessutom slog han Kvisslebrun och Bestmin i Kallblodslandskampen 1968 trots att han egentligen inte var någon stayer.

Jahn Piril

Jahn Piril var uppfödd och ägd av Olaus Åreskjold, Sandnes, Norge. Hans 192 framträdanden resulterade i 137 segrar och inbringade 441 455 NOK. Som snabbast travade han 1.27,1k. Han har satt betydande spår i aveln med avkommor som Pilmin, Slogum Tor, Elnora, Kila, Spiktorild, Jahn Tor, Terne Tu och Pirilblesa. Ännu framgångsrikare i avelsboxen var dock fadern Jahn Sjur som bland annat lämnade toppförvärvarna Jerker och Troll Jahn. Modern till Jahn Piril, Åreskjold Flicka, fick endast fyra avkommor. Tre kom till start, med Jahn Piril som den överlägset bäste.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt