Menu 

Pavinblända

Pavinblända

Örebrotravets mångfaldige champion, Bengt ”Kniven” Nilsson, hade även en god tumme med kallblod. Ett av hans skötebarn var Pavinblända (e. Pavin u. Solblända e. Solo). Det mörkbruna stoet, född 1957, fick sitt namn inskrivet i historieboken när hon segrade i Östersunds Stora 4-åringspris (senare omdöpt till Svenskt Kallblodsderby) 1961.

På en regntung bana bidade Bengt sin tid tills startfållans Gullvina och välstammade Moring (e. Herding u. Lillemor) lekt rommen av sig, men när han satte in stöten varvet kvar fanns bara en häst på banan. Långt bakom Pavinblända avslutade Wimin (Hilmer Haglund) starkt och belade andraplatsen före Brynjola. På bilden syns Pavinblända med sin ägare Sven Andersson och kusken Bengt Nilsson.

Pavinblända

Det blev bara 44 starter för Pavinblända, vilka resulterade i 12 segrar och en prissumma på 27 625 SEK. Hennes rekord blev1.37,3m. Hon fick fyra avkommor av vilka Blända Best och Steggblända blev dugliga travare. Modern Solblända lämnade nio avkommor. Alla kom till start med Aspnäs Blända 33,8m/64 860 SEK som den bästa.

Inom parentes kan nämnas att Bengt Nilsson tog sin andra seger i ovanstående lopp med stall Bländas Prick 1966.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt