Menu 

Spiltagutt

Spiltagutt

Lille fuxige Spiltagutt (e. Bausgutt u. Spilta e. Ceres) var en renodlad sprinter som för Sune Svensson stod för utmärkta prestationer under 70- och första halvan av 80-talet.  Han var ägd och uppfödd av Per Olov Petterson i Fåker, vars andra stortravare Spiltagubben (e. Myllargutten u. Spilta Best u. Spiltaflickan) tidigare presenterats i denna artikelserie.

Så många triumfer i större lopp blev det inte för Spiltagutt, men han besegrade sådana storheter som Sabin och Andungen vid sina två vinster i Sprinterpokalen (Skellefteå), segrade i Midnattspokalen på Dannero och var tvåa i SM efter Brimsgutten 1977. Även Solvallapubliken fick uppleva den lille knatten vid en av hans triumfer. Totalt gjorde han 215 starter, av vilka 58 slutade med seger. Rekordet blev 1.28,2k och prissumman 247 260 SEK.

När Spiltagutt avslutade sina dagar 1981, endast 15 år gammal, var det ett kännbart avbräck för nordsvenskt trav. På grund av svaga dräktighetsresultat fick han varje år små kullar, men avkommorna var desto bättre. Myreno, Näs Fuxen och Spito är några som man minns. Modern Spilta 49 590SEK/36,2k var själv en framgångsrik sprinter. Hon fick åtta avkommor. Vinstrikast efter Spiltagutt blev Spiltatösen med 82 250 SEK.

Spiltagutts permanenta körsven, Östersundstravets åttafaldige champion Sune Svensson,var en gedigen hästkarl med flera storloppssegrar på sitt konto. Han avled 2008, 85 år gammal.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt