Solblanken

Solblanken
”Vinner Solblanken ska jag springa tio varv runt banan!”
Upphovsman till detta högljudda yttrande var Rommetravets nestor Bernth Martinsson, vilken på den tiden var medlem i måldonarnämnden.

Året var 1961, närmare bestämt den 9 juli, och en av banans klassiker, Svensk-Norska Loppet skulle avgöras över 2500 meter. Favoriter var de norska stjärntravarna  Petter Tidemand och Vinvara, medan de svenska färgerna försvarades av Greitind och Solblanken. Loppet utmynnade i en gastktamande duell mellan Petter och Solblanken, vilka passerade mållinjen till synes jämsides. När resultatet kungjordes och hemmaekipaget utropades till segrare ville jublet från publiken aldrig ta slut. Huruvida Martinsson stod för sitt löfte har jag inte kunnat få bekräftat.

Solblanken

Solblanken tillhörde kanske inte den yppersta eliten, men oavsett motstånd och position i loppen levererade han nästan alltid en strålande avslutning. Han vann även Erik Perssons Memorial i Årjäng för sin tränare/körsven, Thore Tägtström, och stod för en patenterad spurt i Egnells på Färjestad där han belade andraplatsen efter Fixola och besegrade norske kanonen Dally Bausen (se bild).

Solblanken ägdes av Stall S.J., sprang in 129 590 SEK och fick rekordet 1.31,4. Han fick 192 avkommor med Solkvarten och Remma som de vinstrikaste. Den senare blev ett gediget avelssto med avkommor som Rembriko och Remjahna. Solblanken är även morfar till Verner (u.Svantindra).

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt