Menu 

Toftelyn

 

Toftelyn

 

De som är gamla nog att ha upplevt de nordsvenska snabbloppen i Värmland och Dalsland under 1960-talet minns säkert en spurtstark men galopplysten herre vid namn Toftelyn inte minst genom hans svårdefinierbara färg. I programmen stod oftast svartbrun, men ”fläckigt gulbrun” torde komma närmare sanningen – har tyvärr ingen färgbild på hästen.

Toftelyns karriär omfattade 109 starter varav 30 slutade med seger. Prissumman (63 320 SEK) hade varit betydligt större om han inte haft galoppskorna på sig, vilket dessvärre inträffade alltför ofta. I Erik Perssons Memorial 1964 hade han i alla fall lämnat dem hemma vilket resulterade i en vattentät seger. Toftelyn (e. Tofteruggen u. Björkötindra e. Gladiator) ägdes och kördes av Eric Gustafsson i Ärtemark. Hans rekord blev 1.32,0.

 

Vandringspriset i Åmål den 2 februari 1964

 

Ett lopp som kan anses signifikativt för Toftelyn när han höll sig på mattan var Vandringspriset i Åmål den 2 februari 1964. Här avvaktade Eric i kön tills hästen travat in sig på den hårdfrusna vinterbanan medan Paviblixt och Vinsy bildade ledarpar med Patula i rygg. Långt in på upploppet höll täthästarna fortfarande ledningen, men inför Toftelyns raska avslutning stod de sig slätt. På biden, som är tagen en bit före mål, har Solnell kommit loss och spurtar till sig andrapriset. Bland de slagna fanns välkända namn som Trondyll och Fixola.

Toftelyn provades också i aveln (140 avkommor) utan någon succé. Bland avkommorna märks Rutof 28,8k/213 540 SEK, Fjällgutten 29,6ak/208 800 SEK och Tofteblomma 30,2/88 325 SEK (vinnare av Egnells).

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt