Menu 

Vinvara

Vinvara

Vinvara, född 1956,  tillhör toppen av norska kallblodsston genom tiderna och visade även sina maskulina medtävlare bakbenen i flera storlopp. Hon var uppfödd av Lise Alm, Jaren, Norge och ägdes av Elisabeth Flatla, Lunner, Norge. I sulkyn satt en av landets största tränare vid denna tid, Alf Ulven. Jag minns den lilla kämpastarka märren från flera lopp, inte minst då hon som 11-åring segrade i Egnells Memorial på Färjestad och höll undan för starke Solnell trots dennes envetna uppvaktning under slutvarvet.

Egnells Memorial 1967

Vinvara (e. Vinvar u. Molynstjerna e. Molyn) hemförde  73 segrar på 160 starter och behärskade alla distanser. Hennes mest meriterande segrar togs i Norskt Kallblodsderby, Kallblodslandskampen, Lars Laumbs löp, och Jakob Meyers pokal. 283 925 NOK hamnade till slut på hennes konto och hon fick rekordet 1.29,8k.

Stammen till Vinvara gick inte av för hackor. Vinvar (tidigare presenterad i detta galleri) tillhörde på sin tid de bästa beskällarna och Molynstjerna lämnade bland annat Nilen 33,2ak/82 050 NOK och Almstjerna, mor till Haakesjur.

I avelsboksen levererade Vinvara flera goda avkommor såsom avelshingsten Flatvar,  Flatvara och  Flatina.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt