Polketta

Polketta
När Polketta lämnade jordelivet 2010 22 år gammal var det som ett av de vinstrikaste kallblodsstona genom tiderna. Hennes dryga 1,5 miljoner i prissumma har endast passerats av Lundås Emelie. Ägare till hästen var Stall Stöt (Lars & Per Öström m.fl.) och hon var uppfödd av Bengt Malmkvist i Långserud.

Finstadgutten
Polketta (e. Finstadgutten u. Plentina e. Pavin) gjorde 159 starter av vilka 42 resulterade i seger. Hennes rekord blev 1.24,6ak. Genombrottet kom i Bergsåkers Stora Fyraåringslopp 1992 där hon trots galopp vann på nya svenska rekordet 1.30,4.

Galopp bev det förresten ganska ofta efter att stoet så småningom etablerat sig i högsta klassen men också flera helgjutna insatser i stenhård konkurrens. Större lopp som hon segrade i var Norrländska Elitstoet på Umåker,  Lars Matsons lopp i Lycksele, SM för ston ( 2 ggr) samt en V75-seger på Umåker.


Plentina
Polketta har i skrivande stund fem avkommor med Nordglöd som den klart bäste. Fadern Finstadgutten, 27,1am/64 000 NOK, var av gedigen stam vars mor även lämnade Finstad Per, 26,0/961 374 NOK. Finstadgutten importerades från Norge 1981 och fick 158 avkommor. Lolagutt och Skogsmulle är de vinstrikaste efter Polketta. Plentina, 32,6/84 075 SEK, var uppfödd av Rolf Andersson, Åmål. Hon fick förutom Polketta även nyttiga travare som Union Troppo, Sunit och Barrolina.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt