Menu 

Spikeld

Spikeld

Spikeld startade sparsamt som unghäst. Fyra segrar som treåring på fem starter (rekord 32,0a) och åtta starter som fyraåring med sex triumfer och en andraplats i Norskt Travderby skvallrade dock om en avsevärd kapacitet. Hästens fortsatta karriär blev minst sagt guldkantad med segrar i de flesta storloppen i vårt grannland och det första kallblod som sprängde 20-gränsen. Detta gjorde han som sjuåring med den fantastiska tiden 1.18,6.

Spikeld (e. Elding u. Spikdona e. Eldon) managerades inledningsvis av Kjell Kåkonsen, men så småningom blev det Rune Wiig som skötte tömföringen. Hingsten var inte den mest lättkörda. Han kunde emellanåt ta till galoppen när han utmanades rejält, men visade i stället upp en speed som få kunde motstå när han var på rätt humör.

Uppfödare till Spikeld var Ingrid Gjersöyen, Skarnes, Norge och han ägdes av Amund Kvåle, Fannrem, Norge. Totalt sprang han in 6 760 534 NOK och segrade i 127 av sina 186 framträdanden. Som avelshingst har han etablerat sig i toppen med avkommor som Lome Kongens, Spiker, Torpa Carl, Horgen Tore, Voje Spik och Lome Stjernen.

Spikdona

Spikdona (född 1977) var på sin tid ett elitsto med 47 segrar och 1 308 138 NOK på kontot och Elding behöver väl ej någon närmare presentation som obestridlig avelschampion under flera år.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt