Menu 

Brage

Brage

Brages karriär på travbanorna blev både lång och framgångsrik. Som treåring vann han fem lopp och var 17 gånger på plats på 20 starter. Han blev näst snabbast i kullen och noterade 1.37,3.Blant segrarna fanns Th. Gjølstads Minneløp och Telemarksloppet. Som fyraåring följde han upp med åtta vinster, däribland Ole Uttisruds Minneslopp och Jarlsberg Midsommarlopp. Trav og Galopp Nytt rankade honom som den bästa unghästen i sin årgång trots att han inte var med i Kriteriet eller Derbyt.

Som sexåring 1973 tog han på allvar upp kampen med eliten och sänkte rekordet till 1.30,0, men han hade svårt att växa in i klassen och det blev bara en seger. Han utvecklades dock kontinuerligt och ansågs i mitten av 70-talet som Norges bästa häst.

Han slog världsrekord på Romme med 1.26,1 och bland storloppssegrarna kan nämnas Jacob Meyers Pokallopp, Vikoddens Jubileumslopp, Thor Östbys Minneslopp och Steggs Minneslöp. Hans prissumma blev 552 873 NOK. Brage dog av hjärtstillestånd hemma i sin box på Hilton Gård i Klöfta 1983.  Hans huvud finns uppstoppat på gården.

Inger

Brage föddes hos den kända familjen Schou på Björkelangen och blev som tvååring såld till Harald och Magne Galgerud i Klöfta. Far till hästen var Jahnuar, en helbror till Jahn Sjur, som kan betraktas som högst medelmåttig i aveln. Modern, Inger (e. Steggbest), tillhör de bästa avelsstona i Norge. Hon blev bland annat mor till  Bitta, mormor til Braute og Gaute samt den i avlen respekterade Ingemar.

I aveln blev Brage flitigt utnyttjad trots en innavelskoeffisient på skyhöga 21,4 och producerade avkommor som Bayi, Slogum Jarl, Slogum Tron, Lundbläsen och Slogum Brage. Hingstarna blev totalt klart bättre ån stona, men Slogum Frøkna, Skogli May och Mai var relativt framstående.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt