Menu 

Månic

Månic

Det var nog inte bara jag som hänfördes när Månic gjorde sin första start som treåring på Färjestad en 13 maj 1962. Visserligen fick han stryk av omöjlige Peggy Lill, men fuxhingstens exteriör och rörelsemönster lämnade ingen oberörd. Färjestads mångårige champion, Folke Hjalmarsson, stod för träningen, men överlät med ålderns rätt styrningarna åt Leif Eriksson och senare sonen, Bengt Hjalmarsson. Det var den sistnämnde som trocklade ut Månic från ett instängt läge i Nordsvenskt Sprinterlopp på Solvalla för snart ett halvsekel sedan och i en tät slutstrid lyckades målfotoslå Elsa Best. På fotot som är taget ett 50-tal meter före mål har luckan nyss öppnats för ekipaget.

Nordsvenskt Sprinterlopp 1965

Även om Månic (e. Yrje u. Måneflickan e. Solo) var en unghäststjärna utöver det vanliga etablerade han sig så småningom i högsta klassen och fick bland annat sitt namn inristat i Skelleftetravets Hall of Fame då tränad och körd av Rolf Kerttu. Månic noterade rekordet 1.31,2v och tjänade 123 535 SEK. 35 av hans 171 starter slutade med seger.

Modern Måneflickan (u. Freja) var av god stam och tillhörde en tid de bättre i landet. Gunnar Nordin körde henne med framgång på Solvalla, och hon kom  så småningom att bli landslagshäst. Hon lämnade även framgångsrika Månisa (e. Pavin)

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt