Viesker

Viesker

Utan att ha järnkoll på alla finska kallblodsess genom tiderna dristar jag mig att utse Viesker till den allra främste. Många uttryckte sin förvåning när vi i Järvsöfaks äntligen  fick fram en travare som till slut kunde slå honom.

Viesker (e. Vokker u. Vieska e. Jaska) var uppfödd avEero Luukkanen, Muurame, Finland och ägdes/kördes av Kaarlo Ahokas. Fadern, Vokker (22,3a/170 412 EUR) var en anlitad beskällare med 935 avkommor och själv har Viesker när detta skrives inte mindre än 1134 avkommor, av dem flera miljonärer trots de låga prissummorna i Finland.

Viesker

Totalt sprang Viesker in 1 154 422 EUR och fick rekordet 1.19,9. Av hans 169 starter slutade 136 med seger. Han slog dåtidens bästa, Spikeld och Moe Odin i Klosterskogens Elitelöp, segrade i Elitkampen på Solvalla fem år i rad, blev Nordisk mästare 1995-1999, vann Kungstravet fyra gånger och valdes till Årets häst i sitt hemland 1996-1999. Viesker behärskade alla distanser, var oöm för positioner och hade alltid en extra pollett att ta fram när det vankades upplopp.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt