Menu 

Fjeldar

Fjeldar

Fjeldar, född 1984, (e. Pål Lunar u. Eldina e. Nixen) inledde sitt tävlande som treåring då han hemförde fyra segrar på 15 starter. Som fyraåring segrade han i Norskt Travderby, Kongepokalen och Forus´ fyraåringslopp och rankades som etta i sin årskull. Senare vann han även Erik Perssons Memorial i Årjäng.

Fjeldar var uppfödd av Björn Kåre Herbjörnröd i Norge och importerades för avelsbruk till Sverige 1992, först hos Idenors Stuteri, senare hos Holm Stuteri, Hudiksvall. Hans vinstsumma kom att sluta på 1 474 865 SEK. Rekord: 1.23,7ak, 1.25,7am.

Hingstens mor, Eldina, var själv en god tävlingshäst med 16 segrar på 47 starter. Hon fick åtta avkommor av vilka sex kom till start och den klart bäste blev Fjeldar, vilken i sin tur har lämnat omkring 100 avkommor med miljonärerna Idenors Janne och Idenors Iller som de vinstrikaste. Enligt vad jag erfarit var Fjeldar en ganska elak häst som emellanåt endast tillät ägaren att handskas med honom. Denna egenhet lär i viss mån ha nedärvts till avkommorna, vilka i ibland blivit ”skarpa” och istadiga.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt