Menu 

Brimsgutten

Brimsgutten
Brimsgutten var stor och tung, och föga lik lik dagens vesslesnabba och betydligt slankare kallblod, men hade en styrka som gjorde honom svårbesegrad på distanser över två varv eller mer. Han gjorde under sin karriär 395 starter med segerraden 144-86-38 och tjänade 655 845 SEK. Som snabbast travade han 1.26,6. Meritlistan är imponerande med fyra segrar i Nordsvenskt Travmästerskap, två gånger trea och en gång tvåa i Kallblodslandskampen och vinster i Östersunds Stora Pris och Svensk-Norska Loppet.på Romme.

SM för kallblod 1973

Uppfödare till Brimsgutten var Evert Bäckman, Umeå och ägare Nils Fröjd. Han tränades/kördes under olika perioder av av Einar Ward, Gunnar Bergkivst, Jan Sundell och Lasse Lindberg. Någon early speed kan man knappast säga att valacken hade. Debuten skedde först som fyraåring då han gjorde tre starter, och som femåring blev det ingen start. Därefter steg dock utvecklingskurvan brant uppåt och rekordet satte han som 15-åring 1978. Brimsguttens 144 segrar innebär en tredjeplats i maratontabellen bakom Järvsöfaks och Sabin.

Brimsguttens far, Fredsgutten, var en norskfödd hingst efter Trygg Jakken. Han lämnade på endast 32 svenskregistrerade avkommor bland annat snabblopparen Randy (30,7/146 405 SEK). Moder till Brimsgutten var Primer-dottern Primsy, vars sju avkommor alla kom till start utom en. Aspekt, och Steggsy var de mest framgångsrika vid sidan av Brimsgutten.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt