Menu 

Solglänt

Solglänt
Synnerligen kapable men ack så osäkre Solglänt utgjorde en färgklick i de nordsvenska snabbloppen åren runt 1960 inte minst för att hans allt i allo (uppfödare, ägare och körsven) Arne Simonsson hade en taktik i loppen som gick ut på att tuta och köra från start till mål. Jag minns när han ledde Kallblodslandskampen på Bjerke med 30 meter när halva det 3000 meter långa loppet körts bara för att helt ta slut sista varvet. De gånger han höll sig till rätt gångart och kusken behagade moderera tempot något var han dock kapabel att visa de flesta konkurrenterna ryggen vilket bland annat skedde i Erik Perssons Memorial 1962 och i SM året därpå. Namnkunniga motståndare som  då besegrades var Trondegutten och Solblanken respektive Böle Solo och Greitind.

Solglänt fick rekordet 1.33,0 och tjänade 60 530 SEK. Han var fallen efter dåtidens schlagerhingst i västsverige, Solo. Modern Moviks Tyra fick nio avkommor varav sju kom till start. Efter Solglänt blev Mostjärn (35,8/40 615 SEK) den vinstrikaste.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt