Menu 

Roger

Roger

Om man betraktar den stenrelief som finns vid entrén till Östersundstravet kan det var av intresse att veta vilka hästar som stått som förebild till densamma, nämligen Soloman, Dackemön, Reval och Roger – fyra av regionens tidiga stortravare.

Uppfödare till Roger (e. Junger u. Rona e. Sälje), född 1039, var den legendariske jämten Sven O Persson, medan fadern, Junger, var en produkt av brodern Gustaf Persson.

Mellan 1948 och 1954 var han landets bästa häst i rasen efter giganten Helge Solo. Han tog tre segrar i såväl Nordsvenska Travmästerskapet som i Östersunds Stora Pris och slog svenskt rekord som 14-åring med 1.33,5, oftast med Sven O Persson i sulkyn. Kännetecknande för Roger var att han gick över alla distanser och nästan aldrig var skadedrabbad.

Bland de hästar som han hade hårda duster med kan nämnas, Spilta, Dackemön, Reval, Greitind, Herja och Minella. Roger tjänade inte mindre än 121 355 SEK, en imponerande summa på den tiden. Av hans 275 starter slutade 78 med vinst. 46 av dem togs på Östersundstravet.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt