Menu 

Slogum Tron

 

Slogum Tron

 

Med föräldrar som elithästen Brage (e. Jahnuar u. Inger) och kriterievinnaren Slogum Tora (e. Dally Prinsen u. Molyntora), vilken bland annat lämnat avelsmatadoren Slogum Tor, var det inte utan att man ställde stora förväntningar på Slogum Tron när han tog travbanorna i besittning. Allt gick dock inte som på räls. Som unghäst visade han inte några större talanger och den första storsegern kom så sent som 1981 då han som sjuåring med Tore H Larsen i sulkyn vann Lars Laumbs löp. Vid årsskiftet 1982/1983 var hans rekord 1.27,9 och han hade cirka 300 000 NOK på kontot.

1983 kom han i träning hos amatören Hasse Gleisner utanför Karlstad, vilken tidigare varit hingsthållare åt Kinge Stjernen. Hasse satte igång att bygga upp hästen både fysiskt och psykiskt. Efter veterinärbehandling vidtog långa skogspromenader följda av grundträning med belastning i form av skogskörning med timmer och massaved. Senare motionerades han även under sadel. Det gällde ju att hästen gjorde bra ifrån sig på tävlingsbanan om han skulle få några ston som avelshingst. Jag hade förmånen att få studera Hasses träningsmetoder några gånger när jag följde med en amatörtränare som hade sitt sto stående på hans gård för betäckning. Det jag framför allt lade märke till var hur lugnt och metodiskt han hanterade hästarna efter varje individs egna förutsättningar.

 

Romme Svensk-Norska loppet 1984

 

Efter några mindre lyckade starter på Färjestad och Romme lossnade det i ett V6-lopp på Momarken, där han slutade tvåa efter Pål Best och nu var genombrottet ett faktum. Förutom ett fertal större lopp vann han Kallblodslandskampen både detta och följande år och sänkte sitt rekord till 1.23,8 med voltstart. När bokslut gjordes för 1984 hade han gjort 32 starter, tjänat över 500 000 kronor och därtill betäckt 84 ston.

I september 1984 nåddes svenska och norska läsare av travpublikationer av braskande rubriker, vilka förkunnade att Slogum Tron sålts för 1,2 miljoner kronor till ett konsortium vid namn International Trotters. Hästen fick helt plötsligt 500 ägare i stället för Kjell och Mildred Adserö. Han skulle emellertid kvarstå i Gleisners träning och köras av Ben Orre. Slogum Tron gjorde det bra även i fortsättningen, men blev inte den storstjärna som andelslaget hoppats på. Så småningom upplöstes förresten International Trotters och Slogum Tron importerades till Sverige för avelsbruk 1988.

När den drygt 600 kilo tunga hingsten visades för premieringsnämnden 1983 hade man bara superlativer att förmedla. Så här löd premieringsnämndens vitsord: Bland de snyggaste kallblodstravare vi någonsin sett. Vacker, rastypisk häst med hingstkaraktär. Harmonisk, bra ledgånger, väl musklad, utsökta rörelser. En riktig bländare.

 

Slogum Jarl

 

Slogum Tron fick 191 svenskfödda avkommor, vilka på 5 091 starter segrade 507 gånger och sprang in 16 187 720 SEK. Rikstotobekanta Verner, Mårten och Ede Tron är några av dem. Slogum Tron har också gjort sig ett namn som morfar. Ett exempel på detta är Åkre Lurifax. Själv var han en god representant för den så kallade slogumstammen, som härrör från Slogum gård nordväst om Oslo. Omkring 100 föl, samtliga kallblodstravare, har man fött upp här. Slogum Tron, Slogum Tor och Slogum Jarl är bara några ur skaran. Slogum dyker fortfarande upp lite varstans i startlistor och stamböcker som ett bevis på att generna förs vidare.

 

Verner

 

Slogum Tron kom att göra 228 starter, av vilka 57 ändade med vinst. Hans rekord blev 1.23,8k och bankkonto slutade på 1 194 690 SEK.  Uppfödare till hästen var Erik Johnsrud, Oslo Jag minns honom från ett otal större och mindre lopp i Sverige och Norge, bland annat i Svensk-Norska loppet på Romme 1984, där han ledde från start till mål och okörd förvisade den svenska eliten med Viggo Best, Lanser och Granar i spetsen till platserna bakom.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt