Menu 

Pålmi

Pålmi
Pålmi (e. Remin u. Solopålla e. Solo), född 1955, var synnerligen framgångsrik redan i unga år och segrade i Östersunds Stora 4-åringslopp. Hon avancerade snabbt genom klasserna och kom att tillhöra den yppersta eliten. Trots 53 segrar på 119 starter hade hon  ingen lycka med sig i några av de största loppen. 1965 blev hon målfotoslagen av Kvisslebrun i landskampen mot Norge och tre gånger slutade hon trea i Kallblodsmästerskapet. Tyvärr stoppades hon av en skada 1966, men hann springa in 110.000 kronor och notera rekorden 1.33,4k resp 1.32,3al.

Uppfödare, ägare, tränare och körsven till Pålmi var Axel Johnsson, ett aktat namn i jämtländsk travsport. Han ägde även Solopålla, en av kallblodssportens förnämsta fölmärrar. Hon startade bara 21 gånger med sex vinster som resultat, men producerade inte mindre än nio avkommor, vilka alla kom till start. Förutom Pålmi finner man i ”barnaskaran” Tormi (35,0, 50 255 SEK, (Junipålla (32,6, 66.210 SEK), Jämtpålle (32,2, 63.440 SEK) och Pållar (35,2, 41.675 SEK).

Tormi

Pålmis ett år yngre syster Tormi (e. Torvinn) hade inte samma kapacitet, men utvecklades till en nyttig snabbloppshäst, som på 99 starter segrade 37 gånger, var tvåa vid 30 tillfällen och trea vid 16. Hon fick sju avkommor av vilka Tormigutt och Jerkmin torde vara de mest namnkunniga.

Pålmi fick endast två föl, av vilka ett startade, Bauspål e. Bausgutt, som noterade 34,4ak och skrapade ihop 31.600 kronor.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt