Menu 

Palej

Palej
När jag såg Palej debutera som fyraåring på Åmåstravet nyårsdagen 1962 och utklassa sina konkurrenter förstod jag att hästen snabbt skulle klättra i klasserna. Så blev också fallet, men dessvärre visade sig ägaren/körsvennen inte hålla måttet när hästen kom upp i snabbloppet, vilket ofta resulterade i vida svängar och galopper. Palejs 1.30,6 var svenskt rekord 1966 och med en bättre kusk i vagnen hade han tillhört den yppersta eliten. Nu stannade han på 123 855 SEK i insprungna pengar, en summa som utan överdrift kunde ha tredubblats med en något bätre taktiker vid tömmarna.

Palej hemförde flera stora lopp, men det som jag minns mest var ett vanligt snabblopp, där Sven hade räknat fel och körde finish ett varv för tidigt. Han upptäckte fadäsen när han skulle vända upp, hejade på hästen igen och gick till slut segrande ur striden.
Palej vinner före Padex, Patula och Bemin, Årjäng 29/5 1966

Palej (e. Pavin u. Soleja e. Solo), född 1958, ägdes, tränades och kördes av Sven Andersson. Han var den klart bäste av Solejas åtta avkommor, av vilka alla dock kom till start.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt