Menu 

Dally Bausen

Dally Bausen
Dally Bausen var tillsammans med trätobrodern Petter Tidemand den ledande i norskt kallblodstrav i sin tio år långa karriär. Valacken var speedig och lättplacerad och klarade alla distanser. Till en början kördes han av Kåre Solberg, senare av Per Rakkestad och Gunnar Diskerud. Dally Bausen hemförde bland annat tre landskampssegrar och flera norska mästerskap, tog 124 segrar, varav 19 på rad, samt innehade det norska rekordet på 1.28,6. Han tjänade för sin tid aktnigsvärda 297 585 NOK.

Jag fick tillfälle att beundra såväl snabbheten som styrkan hos Dally Bausen vid flera tillfällen. När det gäller den senare egenskapen motsvarade hästen till fullo mina förväntningar under Kallblodslandskampen 1960, vilken på den tiden kördes över fullvuxna 3000 meter.

Det räckte med en titt på hästarnas rekord i programmet för att inse att de svenska ekipagen, Dorstjärn, Trondegutten, Löafuxen och Fixola (alla från mellansverige!) skulle få det mycket svårt mot sina norska motståndare. Drygt tre sekunder skilde nämligen i rekord mellan de flesta ekipagen till norrmännens fördel.

Kallblodslandskampen 1960

Fältet kom iväg efter en tjuvstart och Karsten Buer placerade omgående Årnseth-Rauen i täten. I ryggen på ledaren följde Dorstjärn med Dally Bausen utanpå medan Trondegutten och Fixola hamnade i kön efter startgalopper. Efter ett varv hade Petter Tidemand avancerat fram till Årnseth-Rauen, men slog på en galopp i sista sväng. Dally Bausen satte nu in stöten och kunde strax före mål sticka nosen före tappre Årnseth-Rauen. Petter Tidemand avslutade strålande efter sin markförlust och var klart före bäste svensk, Löafuxen, i mål. En besvikelse var Drivblesa, vilken aldrig hade med utgången att göra. Vinnartiden skrevs till 1.33,9 och oddset på Dally Bausen blev 2,99.

Dally Bausen (e. Baus Tryggsön u. Dally Mjölner e. Mjölner) var uppfödd och ägd av Kåre Solberg i Askim (mellan Momarken och Bjerke). Modern, Dally Mjölner, lämnade även avelshingsten Dally Prinsen (29,9k, 140 405 NOK). Baus Tryggsön, född 1941(32,4k, 98 885 NOK) var en flitigt anlitad avelshingst med en del avkommor även i vårt land.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt