Toddy

Toddy
Toddy var ingen unghäststjärna och deltog inte i de klassiska loppen som tre- och fyraåring, men utvecklades succesivt till att bli en av Norges bästa hästar under sin långa karriär. Han vann bland annat Lars Laumbs Äreslöp och Jacob Meyers Pokallöp och kammade hem 94 segrar på 287 starter. Som snabbast travade han 1.24,8k och den slutliga prissumman blev 1 203 917 NOK.

Som elvaåring 1983 hade Toddy en strålande säsong med 14 segrar på 26 starter och drygt 300 000 NOK intjänat. Just vid den tiden hade jag nöjet att uppleva en av hästens många segrar i samband med Oslo Grand Prix på Bjerke. Det var i ett startbilslopp över 1600 meter, och större delen av den norska eliten fanns på plats.

Bjerke lopp 8, 8 maj 1983

Blivande avelsmatadoren Alm Rigel (Dagfinn Aarum), en av Oleannes framgångsrika söner, öppnade snabbast och fick Galint (Knut Endre Lie) i ryggen och Toddy (Magnus Helland) utvändigt. Den senare avlöstes efter ett halvvarv av Spiktorild (Liv Haslie), men återtog strax därpå dödspositionen. För övrigt kunde man notera galopper för Lappe Jenta (Sverre Bergsholm), Finskog Prinsen (John Torp) och Dublan (Ulf Thoresen). Även Pål Best (Egil Flenes) sinkades av markförlust men fann snabbt benen igen.
Farten varierade under loppet, men det var inget som bekom Toddy särdeles. På upploppet kunde Magnus Helland skaffa sig ett stabilt övertag på Alm Rigel, vilken i sin tur hade gott om luft ner till trean, Finstadmort (Martin Hoel), vilken avslutade bra från tredje ytter. Tider: 27,3 – 27,4 – 27,7.

Spent Jakken

Toddys far, Spent Jakken (33,5), var en udda och föga anlitad beskällare. Modern, Elvina (35,4) var efter Jahn Piril. Själv fick Toddy många avkommor såväl i Norge som i Sverige, bland annat mijonärerna Sady och Kile Pjolter och i vårt land Egil Tabac, Yxbackateddy, Lassas Lavin och Hulte Tina.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt