Spiko

Spiko
Spiko var trots namnet ett sto. Hon hette egentligen Spikrid, men blev feldöpt till Spiko i Bjerke-programmet och man lät det vara så. Hon tränades så smått redan som tvååring och fick en lysande karriär med två segrar i Norskt Mästerskap. I prisskåpet finns även en Meyer-pokal och ett Laumb-fat.

Ägare och uppfödare till Spiko var Ingrid Gjersøyen, Skarnes, och i sulkyn satt Norges främste kusk/tränare på den tiden, Karsten Buer. Som snabbast travade Spiko 1.29,2k och prissumman kom att uppgå till 225 645 NOK.

Spiko vinner NM på Bjerke 1964

Spiko blev mor till fyra travare, vilka alla kom till start. Den sistfödde (1977) blev Spikdona, (24,6k, 1 308 138) en av Norges bästa ston genom alla tider. Hon hade en kolossal speed, men hennes hetsiga humör fick henne emellanåt att ödsla för mycket kraft i loppen. Hon blev i sin tur mor till förre världsrekordhållaren Spikeld (18,6ak , 6 760 534 NOK.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt