Menu 

Alm Rigel

Alm Rigel
Alm Rigels karriär sträckte sig över 13 säsonger. Som tre- och fyraåring tillhörde han de bästa i Norge med seger i bl a Drammens 2-årschampionat och Norskt Travderby. Sedermera etablerade han sig i högsta klassen och blev en effektiv penningplockare men med låg segerprocent. Mitt personliga intryck av hästen var att han saknade den så kallade vinnargnistan och gärna vek ned sig när det vankades slutstrid.

Alm Rigel (e. Nilen u. Oleanne e. Jerker) var uppfödd av Knut Alm, Jären och ägdes av Ruth Sverre, Gran. Han fick rekordet 1.24,9k och sprang in 1 528 242 NOK. Han tillhörde en berömd syskonskara undan den i aveln mycket framgångsrika Oleanne, vars avkommor tjänat över 10 miljoner norska kronor med Alm Svarten som den främste.
Alm Rigel
Vid avelsvärderingen fick han följande omdömen när det gällde exteriören: Harmonisk hingst av utmärkt rastyp. Uttrycksfullt huvud och brett ansatt, välvd hals. Djup och väl liggande bog. Väl sluten. Runt och delat kors, välmusklat lårparti. Väl inkenad runt om. Korta kotor. Taktmässiga rörelser.

Som avelshingst blev Alm Rigel närmast en succé och hans gener kommer för en lång framtid att bidra till den kallblodiga rasens utveckling. Nedan följer en lista på några av hans främsta avkommor.

Alm Kvik, 24,0ak, 1 352 504 NOK
Helmin Rigel, 25,3ak, 1 250 652 NOK
Atom Vinter, 21,5ak, 8 325 378 NOK
Flagrigg, 23,7ak, 1 173 018 NOK
Bork Rigel, 20,4ak, 13 695 673 NOK
Fraun Rigel, 23,9ak, 1 44 421 NOK
Metsgar, 24,5ak, 1 200 150 NOK
Rigel Jo, 25,7ak, 1 752 340 NOK

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt