Menu 

Nordgubben

Nordgubben
Om inte en viss herre vid namn Järvsöfaks funnits till skulle Nordgubben med stor sannolikhet varit kungen bland svenska kallblod under större delen av sin karriär. Trots att han ofta fick nöja sig med andraplatsen efter ”Faxen” tjänade han respektabla 5 452 026 SEK och triumferade i 61 av sina 184 starter.

Nordgubben (e. Braute u. Montora e. Jerker), född 1994, debuterade i juni som treåring med att vinna i sin första start. Ytterligare två treåringsstarter slutade i en seger och en tredjeplats. Som fyraåring fortsatte framgångarna med åtta förstaplatser och en andraplats på nio starter (rekord som 4-åring 28,2). Hans mest meriterande seger som äldre kom kanske i Jakob Meyers Pokal på Bjerke 2003 då han förvisade Bokli Balder och Brian till platserna bakom. Han vann även SM 2004, STC:s Guldtäcke (3 ggr), Säterbests Minne, Sleipner Cup, Vårbjörken, Erik Graléns Minne, Kvisslebruns Lopp och Midnattspokalen. Hans rekord blev 1.21,3ak.

Nordgubben var uppfödd av Per Nordlinder i Ullånger och ägdes av Kenneth Karlsson, Moliden. Han hade en gedigen härstamning. Fadern, Braute, var på sin tid en av Norges bästa tävlingshästar och har lämnat flera goda avkommor såsom Brian, Torinto, och Qvadrigo. Montora fick inte mindre än 12 avkommor av vilka tio kom till start. Av de bättre kan nämnas Nordpilen (414 100 SEK), Nordlys (1 071 982 SEK) och Nordstråla (534 750 SEK).

Nordgubben avlivades i september 2010 då han vantrivdes med att inte få tävla och dessutom inte väckte något större intresse för stoägarna som avelshingst.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt