Rolex K

Rolex K

Rolex K. är en av de få svenska kallblod som besegrat Järvsöfaks. Det skedde i Kallblodsderbyt 1998. Som treåring segrade han 11 gånger på 13 starter med triumfen i Kriteriet som gräddan på moset. Han är en av de två som vunnit båda dessa klassiska lopp och innehade dessutom två svenska rekord som fyraåring med 1.26,6 över medeldistans och 1.31,5 över lång distans. Som äldre gnetade han på i snabbloppen utan att tillnärmelsevis leva upp till de förväntningar som ställdes på honom som unghäst. Totalt skrapade han ihop 2 7721 316 SEK och travade som snabbast 1.21,9ak.

Rolex K. gjorde 204 starter. 31 av dem resulterade i vinst, 32 gånger slutade han tvåa och 24 gånger trea. Enligt min mening borde hans allt i allo Lars I Eriksson (Kvarnå Häst AB) ha ransonerat starterna och i stället åtgärdat hästen då han fuskade med travet och blev rapporterad vid flera tillfällen.

Troll Jahn

Härstamningsmässigt var Rolex K. (e. Troll Jahn u Smulan K. e. Greivin) en högkvalitativ produkt. Troll Jahn (se bild, uppställd) var under många år nummer ett bland beskällarna i såväl Sverige som Norge och Smulan K. är ett av de främsta svenska avelsstona genom tiderna. Bland hennes avkommor återfinns förutom Rolex K, även Pålex K. (2 448 381 SEK) och Truls K (1 009 500 SEK), båda vinnare av Svenskt Kallblodsderby.

I Sverige har Rolex K. ett femtiotal avkommor när detta skrivs. Vingbo Stjärn och Hulte Svarten är de som hittills tjänat mest och i Norge är han far till runt 20 travare av det mindre framgångsrika slaget.
+

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt