Almsäter

Almsäter

Almsäter (e. Almsbrun u. Säterhamra e. Hambest) inledde sitt tävlande som treåring med att tjäna 52 300 SEK på 11 starter. Som fyraåring utvecklades han till en av landets främsta med sex segrar på 12 starter, bland annat i Sleipnerloppet, där han noterade svenskt autorekord med 1.25,4. Almsäter tillhörde med säkerhet en av de hästar i högsta divisionen som galopperade bort mest med pengar. Även skickliga kallblodskuskar som Åke Svanstedt och Lars Lindberg hade stora problem med att hålla den kapable hingsten på marken. Största triumfen kom med den sistnämnde i vagnen på Bergsåker 1995 då han besegrade Verner och Bodbäckspålle i SM.

Uppfödare och ägare till Almsbrun var Per Jonsson, Bollstabruk, vilken kunde glädja sig åt 2 746 799 SEK i insprungna pengar. 32 segrar på 170 starter blev det, och som snabbast noterade hästen 1.23,0ak.

Trots relativt goda vitsord vid avelsvärderingen rönte inte Almsäter någon framgång som pappa. Av hans 32 avkommor kom endast sju till start. Alm Kingen (25,7ak, 315 200SEK) blev den bäste.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt