Lanser

Lanser

Läsare, som i likhet med skrivaren av dessa rader, har några år på nacken kommer säkert ihåg en liten kämpe med karaktäristisk låg huvudföring som framgångsrikt kämpade i snabbloppen på 70-och 80-talet. Lanser var namnet, uppfödd av Astor Elfving i Arnäsvall och körd av Kjell Elfving. Han tvingades konkurrera med stjärntravare som Sjunga Best, Viggo Best och Hambest men gick ändå segrande ur striden i flera större lopp, främst i Norrland. Ett av hans prestationsmässigt starkaste lopp gjorde han kanske som slagen då han utmanade dåtidens bästa kallblod, Slogum Tron, ända in på mållinjen i Svensk-Norska Loppet på Romme 1984 och visade bakhovarna åt Viggo Best och Granar.

Romme Svensk-Norska loppet 1984

Den lille mörkbrune valacken (e. Plogglans u. Inger e. Ask) startade inte mindre än 327 gånger, varav 91 slutade med vinst. Han fick rekordet 1.25,7 och sprang in 887 405 SEK.
Fadern Plogglans, uppfödd av Kjell Elfving, var en stark och hållbar travare som på sin tid tillhörde de bättre i landet med seger i bland annat Svenskt Mästerskap. Inger (ej att förväxla med norska toppfölstoet med samma namn) fick fyra avkommor, men ingen av Lansers kapacitet.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt