Troll Jahn

Troll Jahn

Troll Jahn hade en guldkantad härstamning. Fadern Jahn Sjur är en av Norges främsta avelshingstar genom tiderna och modern Grans Turi (e. Granvar), född 1964, fick rekordet 1.28,5 och sprang in 172 415 NOK. Själv hade Troll Jahn en lång och relativt framgångsrik karriär från tre till tolv års ålder med 236 starter och 89 segrar även om han inte tillhörde de allra främsta. Som snabbast travade han 1.26,6k och prissumman slutade på 521 178 NOK. Bland hans större segrar kan nämnas Trönderpokalen, Trönderskt Mästerskap och Kong Salomons Pokal.

Troll Jahn

Det var emellertid i aveln som den lille hingsten – mankhöjd 1.48 – slog igenom med dunder och brak. I Sverige blev han far till inte mindre än 957 avkommor, bland dem Trollfager, Rolex K och Valliano, och i Norge lämnade han bland annat Perle Troll, Almagutten, Trollkrem och Trollfaks, den senare far till inte helt okände Järvsöfaks.
När Troll Jahn avslutade sina dagar 2002 31 år gammal kunde han se tillbaka på flera championat på bägge sidor om Kölen och han anses som en av de främsta i modern kallblodsavel.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt