Menu 

Bokli Eld

Bokli Eld

Bokli Eld (e. Elding u. Boklistjerna e. Haakesjur) kunde lägga skorna på hyllan efter 12-åringssäsongen som tidernas tredje snabbaste kallblod med 1.19,1a. Han slog igenom på allvar som 5-åring efter att ha haft problem med förkylning och griffelbensskada som 3- och 4-åring. Bakom hingstens strålande karriär stod tränarduon Anne Gulbransen och Dag Kihle samt körsvennen Lars Anvar Kolle. Ägare och uppfödare var Tore Foss, Ramnes, Norge.

Inte många kallblodshästar i modern tid kan uppvisa lika goda prestationer som Bokli Eld. Förutom tre segrar i Norskt Mästerskap vann han Jacob Meyers Pokallöp och Svensk-Norska Kallblodslandskampen. Allra högst håller dock ägaren hästens triumf i Valtra Tractor Trot (ingående i den nordiska elitserien 2008), där han besegrade hela den etablerade eliten.

Bokli Eld vinner Nordisk Elitkamp på Eskilstuna den 5 april 2008 före invändige Vinning Kos och Moe Odin, vilka delar andraplatsen. Delvis skymde Moe Brage slutar fyra före Järvsöfaks.

Boklis Elds prissumma stannade vid 5 421 603 NOK. På 159 starter blev det 51 segrar och bland ”de tre” var han 115 gånger. Modern, Boklistjerna, fick 12 avkommor, varav Bokli Balder (e. Bork Rigel) blev en topptravare. Däremot blev Bokli Eld ingen succé i aveln, åtminstone inte till dags dato, då ingen av avkommorna hittills uppvisat något av faderns fysik eller löphuvud.

/ Erik Widén


Skriv en kommentar

Du behöver vara inloggad för att kommentera
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Tillbaka till toppen
×
Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt

Logga in för att fortsätta
Saknar du ett konto?

Registrera dig här

Logga in med ett socialt konto

Det är snabbt och enkelt